ZR og børn

Afsnit fra Zone-Redningskorpset i Danmark
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af materialet er ikke tilladt
Zone-Redningskorpsets Venner
www.zone-redningskorpset.dk
info@zone-redningskorpset.dk

Zone-Redningskorpset i Danmark side 105
Billedbogen: ”Peter på udrykning” - om en 8-årig dreng, som efter et trafikuheld bliver bragt hurtigt på skadestuen og hjem igen af ZR, og derefter i sin sommerferie får lov til at prøve alle ZR's aktiviteter til lands, vands og i luften. En fotobog på vers af Aage Herman med tegninger af Axel Alrik, Frederik E. Pedersens Forlag, 1939.
For større børn og unge udkom samme år og på samme forlag:”Redningskorpsene arbejder – til lands, vands og i luften” af Anders Georg og Knud Rye.
”Peter har fået sin ankel klemt og midt i panden en skramme – men heldigvis er det ikke så slemt, han kommer hjem med det samme. Og bilen tager Peter med igen, og så rar er manden fra Zonen, at han inden længe er Peters ven og siger:
”Kom ned på stationen”. Fra ZR´s billedbog: ”Peter på udrykning”, 1939. Det er Erik Nielsen der giver Peter hånden - chaufføren i ambulancen er Kjeld Lyngby SørensenFra ZR´s billedbog: ”Peter på udrykning”, 1939. Det er Erik Nielsen der giver Peter hånden - chaufføren i ambulancen er Kjeld Lyngby Sørensen.
Indvielse af Horsens-stationen 24. februar 1939. ”Gør dig nyttig”. Børnene besøgte dengang ikke bare en redningsstation – men et sted, hvor man udførte humanitært arbejde, og redningskorpsenes personale dannede moralske forbilleder. Som det siges i ZR´s børnebog ”Peter på udrykning, 1939:
”Og Peter slugte hvert eneste ord, og blev længe ved med at lytte, for ingen dreng bliver rigtig stor, før han vil og kan gøre nytte !”
Zone-folk i gang med bortlodning af børnekranvogne i forbindelse med julevelgørenhed 1937. Situation fra Harsdorffsvej i København. Redderen til højre er Kaj Rasmussen.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af materialet er ikke tilladt.
www.zone-redningskorpset.dk - info@zone-redningskorpset.dk
Zone-Redningskorpset i Danmark side 106
Lotteriseddel til støtte for Menighedsplejen i Holbæk julen 1951.
Bortlodning af børnekranvogne til fordel for de gamle: Der pakkes 450 kurve til Aldersrentenydere i Hillerød julen 1937 - pengene var skaffet ved bortlodning af to kranvogne.
Betagelsen lyser ud af drengens ansigt – så stor – så mange biler. Poul Rasthøj betragter 1. præmien i et af ZR's lotterier i Odense formentlig under besættelsen.
Her præsenteres en række af ZR's lotterigevinster til børn, som afspejler hele ZR's virke. Fra ZR's børnebog ”Peter på udrykning”, 1939: ”Biler og både kom Peter med - til sidst fik han også den chance, fra Kastrup Lufthavn at komme afsted - med den flyvende ambulance..” I erkendelse af at også piger deltog i lotterierne, har man dog indført et køretøj, som ikke normalt indgik i materiellet - dukkevognen. Situation fra Nakskov.
Model af ZR's Monospar ambulanceflyver monteret på Horsens-stationens kranvogn på Børnehjælpsdagen i Horsens 1939.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af materialet er ikke tilladt.
www.zone-redningskorpset.dk - info@zone-redningskorpset.dk
Zone-Redningskorpset i Danmark side 107
ZR skal flytte en kæmpestor sten – og vi er med ! Man fornemmer suget i maven hos de to drenge, for hvem ZR's aktion er en stor oplevelse en mørk hverdagsaften i 1957 – længe før tv, computerspil og Internet i de fleste hjem.
At skulle fotograferes var en begivenhed i sig selv, som dog har fået de to drenge - hvis ansigter og tøj bærer præg af livlig aktivitet og vokseværk - til at stå stille et kort, forlegent øjeblik.
Også piger besøgte stationerne, her i København stillet op foran katastrofevognen. De ville også senere kunne ”gøre nytte”. Ikke som redningsfolk, men f.eks. ved indsamling og pakning af gaver og nødhjælp, eller ved at blive en af korpsets uundværlige ”Zone-koner”.
Wiboltt gjorde et stort arbejde ved modtagelse og indkvartering af børn fra det borgerkrigshærgede Spanien. Billedet er fra Fyn. De to Zone-folk er Erik Tage Fabricius Rasmussen og Frederik Sparre.
Børn modtager undervisning i førstehjælp efter Holger Nielsen-metoden på Amager-stationen i midten af 1930'erne.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af materialet er ikke tilladt.
www.zone-redningskorpset.dk - info@zone-redningskorpset.dk

Zone-Redningskorpset i Danmark side 107
To heldige – og lidt benovede - drenge, som besøger Nakskov-stationen: Tænk, at stå her med hjelme og udstyr ved siden af udrykningsbilen – næsten som om vi er rigtige redningsfolk……..
Af banen – Zonen rykker ud i Hørsholm.
Også unge mænd kunne blive tiltrukket af ZR. Her er fire sejge af typen med Elvis-hår på besøg på stationen i Viborg omkring 1960.
Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af materialet er ikke tilladt.
www.zone-redningskorpset.dk - info@zone-redningskorpset.dkTilbage